Bicskei Csokonai Iskola


A tartalomhoz

Erasmus+

Idegen nyelv

Erasmus+ a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában

"Európának biztosítania kell polgárai számára a tudásalapú társadalomban szükséges oktatást, készségeket és kreativitást. Gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a tanítás és tanulás új formáihoz, kihasználva az új lehetőségeket. Az oktatás, a képzés és a nem formális tanulás fontos tényező a munkahelyteremtésben és Európa versenyképességének növelésében. Az Erasmus+ érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.
Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja." – áll a magyarországi programot koordináló Tempus közalapítvány oldalán. (
https://tka.hu/palyazatok/108/-erasmus)
Élve a lehetőségekkel, a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola az elsők közt volt azon intézmények között, melyek 2014-ben sikeres pályázatot nyújtottak be az Erasmus+ KA1 nevű programra, vagyis a Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitására. Majd, 2015-ben ez újra sikerült. A két nyertes pályázattal akkor összesen 18 mobilitási lehetőséget kapott a testület, azonban a partneriskolák nagyvonalúságának köszönhetően ez a szám végül 25-re növekedett.
A tanárok lelkesedése nem állt meg saját, egyéni tudásuk és készségeik fejlesztésénél. Úgy gondolták, hogy lehetőséget kell biztosítani a jövő nemzedékének is arra, hogy megszerzett nyelvi ismereteit idegen nyelvi környezetben is kipróbálja.
Így 2017-ben az Európai Unió Erasmus+ KA2 programjának támogatásával és egy olasz vezető-koordinátorral Erasmus+ Stratégiai Partnerség programba kezdett bele.


2018 októberében az iskola közel 40 vendéget fogadott, hogy a program, mely a PANTA REI nevet viseli és a résztvevő országok turisztikailag nem kiemelt régióival foglalkozik, megvalósuljon. Találkozójuk során a környék nevezetességeit tekintették meg, első sorban természeti kincseket és turista útvonalakat. De természetesen nem maradhatott ki az iskolalátogatás és egy budapesti városnézés sem.


2018-ban újra sikeresen pályázott az iskola, ezúttal újra az Erasmus+ KA1, vagyis a Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitására, "Tartsunk lépést a Világgal" címen. Az intézmény pedagógusainak újbóli lehetőséget adva ezzel a módszertani repertoár folyamatos kibővítésére, megújítására és természetesen egy európai szintű kitekintésre minden lehetséges szempontból. A két évre elnyert 20 mobilitás lehetővé teszi, hogy 4 tanár idegen nyelvi tudását fejlessze, ketten új tanítási módszert tanuljanak és 14-en pedig olyan iskolákat látogassanak meg Európában, ahol ötleteket gyűjthetnek szaktudásuk bővítésére. A hospitálásokon résztvevő pedagógusok Finnországba, Portugáliába, Ausztriába, Spanyolországba, Izlandra és Görögországba utaznak majd, hogy megismerjék az országok oktatási rendszerét, tanulmányozzák az informatikai fejlettségüket, betekintést nyerjenek a kompetencia alapú oktatás szakmai hátterébe és elsajátítsák egy új módszer, a CLIL (Content and Language Integrated Learning), vagyis a ‘tartalom alapú nyelvoktatás’ módszerét.

Szerencsésnek mondhatja magát az iskola, hiszen ebben az évben nem csak a tanárok előmenetelét célzó pályázatban, de egy Erasmus+ KA2, Stratégai partnerség pályázatban is sikert ért el. Görög koordinátorral pályáztunk, és az általunk fontosnak tartott "tartalom alapú nyelvoktatás" témájában nyertünk pályázatot. Címe: "CLIL Threads and trends in the solar-system Labirinth" (CLIL irányvonalak és trendek a Naprendszer labirintusában). Diákjaink a Naprendszert megismerve fejlesztik angol nyelvi tudásukat. 2019 márciusában intézményünkben került megrendezésre a program első találkozója, melynek címe "5 nap a Nap körül" volt.
Izgatottan várjuk a következő tanévet, hiszen párhuzamosan 3 programban fognak résztvenni kollégáink és diákjaink.Tanár-továbbképzés, Erasmus+ KA1: https://keepup7.webnode.com/


Tartalom alapú nyelvoktatás Erasmus+ KA2 https://clil2018.webnode.com/


Turisztikai projekt Erasmus+ KA2 https://pantareihungary.webnode.hu/


Nemzetközi vendégek az iskolánkban: https://ka1hosting.webnode.hu/
Erasmus+ a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában

Az Erasmus+ KA1-es pályázatok tanárok továbbképzését, intézménylátogatását és külföldi tanítási gyakorlatát támogató uniós pályázatok, melyet 2014-ben indítottak útjára, ez váltotta fel a Life Long Learning Programot. Rögtön az első alkalommal, 2014 márciusában iskolánk olyan szerencsésen pályázott az Európai Unió és a magyar nemzeti iroda, a Tempus által meghirdetett lehetőségre, hogy tanárainak 11 mobilitást nyert, majdnem 20000 euró értékben. A megnyert programok közt szerepel egy tanítási gyakorlat, hat hospitálás Európa különböző iskoláiban, két nyelvtanfolyam és két tanártovábbképzés is. A megnyert programokat két év alatt valósítja meg iskolánk. Az iskola koordinátora által létrehozott honlapon mind angol, mind magyar nyelven megtalálható a résztvevők élmény és úti beszámolója képek kíséretében. Ezen program keretében iskolánk is fogad illetve fogadott más országbeli tanárokat intézménylátogatásra. A fogadás menüpontban róluk talál érdekes adatokat az olvasó. Ennek a projektnek 2016. május 31-én lesz vége.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen 2015 októberében érkezett a jó hír, hogy
újabb pályázatunkat tudja támogatni a Tempus Közalapítvány, ezúttal 10184 euró összeggel. Újabb Erasmus+ KA1 indulhat útjára. Ezúttal hét mobilitást nyertek tanáraink. Hat intézménylátogatást és egy tanítási gyakorlatot. Az úti cél Portugália és Lettország. Ennek a programnak a disszeminációjaként új honlapot hozott létre az iskola koordinátora. Itt szintén megtalálhatók a tanárok beszámolói. Második Erasmus+ KA1-es programunk 2017. május 31-én zárul.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe